ЦЪРКВА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Забележителности

Църквата”Преображение Господне” в Поморие е най-старата постройка в града,градена през1763-64г.,завършена и осветена през 1765г.Тя е изградена на мястото на по-малък храм,съществуващ от ІХ в.,разрушен през 1760г. Църквата е трикорабна масивна правоъгълна сграда с дъсчени тавани,без външни кубета и вътрешни сводове.Липсва олтарна абсида на изток.Покрита е с двускатен покрив,с обширно вътрешно пространство с по два прозореца на северната и южната страна,две врати: южна – по-голяма, и западна – по- малка.

Храмовата постройка е изградена изцяло от камък с дървени пояси и спънки между поясите и ъглите.Иконостасът е изработен изцяло от дърворезба в която са употребени разнообразни флорални мотиви.На иконостаса са поставени 17 големи икони от царския ред,изписани от различни зографи през ХVІІ – ХVІІІ в.,а някои икони са от ХVІв.Във втория апостолски ред има 33 малки икони – апостолски,празнични и светителски.Под царската икона на Иисус Христос – в солея,се намира малко аязмо със светена вода,извираща от каменна плоча , дебела 20 – 25 см. Изворчето е наречено от християните “Сълзите на Христос”.

Оригиналният архитектурен план на църквата – липсващата олтарна абсида на изток и богатата и високохудожествена вътрешна украса ,я прави уникална за целия християнски свят.

ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР

Забележителности
Предполага се, че манастирът  "Св.Георги Победоносец" бил основан около 7в. от гръцки заселници.

През 812 г. хан Крум завзел града и той станал част от България. След приемането на християнството за официална държавна религия през 864 г. Анхиало останал архиепископия, но вече с български архиепископ. Известното Анхиалско евангелие от 1337г. - ръкопис с четирите евангелия, излязло изпод перото на анхиалския книжовник Методий Гемист, е доказателство за активната книжовна дейност в града.

МУЗЕЙ НА СОЛТА

Забележителности
Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти. Интересни видеофилми могат да се видят с помощта на съвременни аудио-визуални средства.
Музеят на солта е включен в 1ОО - те национални туристически обекта, предлагат се брошури сувенири и др.

БУРГАСКИ МАНАСТИР

Забележителности
Предполага се, че манастирът "Св.Анастасия" бил основан около 8 в., но първите сигурни данни за съществуването му са от две книги от края на 14 в., които принадлежали на манастира, а днес са във Ватиканската апостолическа библиотека. Следващите данни са от 16 в., когато манастирът се споменава в преписка за спорове за земи със  Созополския манастир "Св.Йоан Кръстител".

МЕСАМБРИЯ ПОНТИКА

Забележителности

Месамбрия е основана от преселници от дорийските градове Византион и Халкедон през V в.пр.Хр. В продължение на близо 2500 години градът бил важен търговски и занаятчийски център в Западното Черноморие.

През Средновековието градът е преименуван на Месемврия и носи това име до 1934 г. Останките на Месамбрия се намират на живописен полуостров в Бургаския залив, в съвременния град Несебър.

СОЗОПОЛСКИ МАНАСТИР

Забележителности
Предполага се, че манастирът бил издигнат на мястото на древно тракийско светилище, превърнато в храм на Аполон Лечител, закрилник на древната Аполония.

ЗАМЪКА РАВАДИНОВО

Забележителности
Забележителности
На 2 километра от Созопол, навътре в сушата до село Равадиново се издига странна, романтична и величествена постройка. Гледана от въздуха, прилича на кръст, гледана откъм езерото - на детска приказка.
Сградата отвън е украсена с орнаменти от месинг, които ни препращат в легендарните рицарски времена. Те висят по каменните стени, обвити в задната част на замъка с гъст бръшлян. Кулите са украсени с мед и месинг.
Навсякъде из градината има статуи, огромни дървени фенери с красива дърворезба, каменни птици и русалки. След като веднъж влезе в имението през голяма каменна порта, посетителят поема към уникалния дворец. Следва красива арка, копие на Адриановата в Истанбул.
Уебсайт в Alle.bg